Duyurular: Parical Ampul’e Uygulanan İlaç Geri Çekme İşlemi HakkındaEczacı Yerleştirme Sistemi (EYS) 2021 Yılı 1. Dönem Yerleştirme Başvurusu HakkındaBÖLGE ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NAVergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair TebliğCovid-19 Tanısı Konan Kamuda Görevli Meslektaşlarımıza Destek HakkındaEczacı Yerleştirme Sistemi (EYS) Duyurusu HakkındaÖNEMLİ - COVID-19 Aşılama Programı HakkındaMevsimsel Grip Aşıları HakkındaAşılar Hakkında Bilinmesi Gerekenler BroşürüBeşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik2020 Eylül Ayı Sağlık Ödemeleri HakkındaMedikal Ürünler Komisyonu Toplantısı HakkındaKırmızı ve Yeşil Reçeteye Tabi İlaçların Veteriner Hekimlerce İstisnai Reçetelendirmesinde Dikkat Edilecek Hususlar Hakkında12-13 Aralık 2020 Tarihlerinde İstanbul’daki Eczanelerimizin Mesai Saatleri HakkındaYakın Temaslıların Karantina Süresinde Değişiklik YapıldıRanitidin İçeren Ürün Partilerine Uygulanan Geri Çekme İşlemi HakkındaGeri Çekme İşlemi HakkındaBu Kararı Kabul Etmiyoruz2021 Yili Nöbetleri HakkindaEndikasyon Disi Izin Belgeleri Hakkinda

REKABET KURUMU BAŞKANLIĞINA;

Yazar : Ecz.TAHİR GENÇ - 20.11.2019 855 Görüntülenme
REKABET KURUMU BAŞKANLIĞINA;

İlaç dağıtım kanalları eczanelerin ilaç alımlarının %70-80 ini yıllık kendilerinden almaya karşılık kendilerine ciro primi adı altında bir para/mal vereceğini anlaşma ile imza altına almaktadırlar.

-Bu durum pazar payı büyük olanlar lehine haksız rekabet oluşturmaktadır. Şöyle ki; pazar payı büyük olan depolarda ürünün bulunabilirliğini düşünen ve bu düşünceye mahkum olan eczacılar mecburen bu dağıtım kanallarıyla anlaşma imzalamak zorunda kalıyorlar. Bu durum sektörde tekelleşmeye yol açmaktadır.

-Bu tip anlaşmalar eczane tarafından verilen siperişlerin depo stoklarında bulunmaması halinde, depoyu bağlayan hüküm olmamasına rağmen, eczane alım oranını tutturamama endişesiyle başka depolardan alım yapamamaktadır. Bu durum da tekelleşmeye yol açmaktadır.

-Dağıtım kanallarının (Ecza depolarının) eczanelerden toplam ciro üzerinden alım yüzdesi hesaplanmasına rağmen, yani toplam alımların %70-80 alım şartı koşulmasına rağmen prim hesaplanmasında çoğu pahalı kalemlerin istisna tutulması piyasa koşullarını olumsuz etkilemektedir.

-Dağıtım kanalları eczaneleri bu derece kendilerinden alım mecburiyetini imza altına aldıklarından en ufak bir ödeme aksamasında eczanelerin mal alım ekranlarını kapatarak eczaneleri yokluğa mahkum etmektedirler. Zaten başka depodan alım yapamayan eczaneyi, eczaneler arası hizmet rekabeti oluşturmayı keyfi olarak engellemektedirler..

 

Talebim;

Durumu rekabet yasasına uygunluğunu değerlendirip tarafımıza bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim..

Ecz.Tahir Genç